OPRICHTING REPAIR CAFE VOORSCHOTEN DOOR AERNOUT LINDNER:
Ja, toen ik begin 2016 in aanraking kwam met Repair Café Nederland, wist ik het al vrij snel.
Zoiets wilde ik graag, na mijn werkzame leven gaan opzetten in VOORSCHOTEN. Afkomstig uit het drukke bedrijfsleven wilde ik gewoon wat meer voor ‘ de mens in de directe omgeving ‘ gaan doen. Ik oriënteerde mij in Oegstgeest en Wassenaar waar dit soort Café’s al enige tijd draaide, wat een prachtig werk ! Je helpt mensen in onze Gemeente en tegelijkertijd doe je iets aan de weggooi-mentaliteit die er tegenwoordig heerst. Ik kan mij het nog goed herinneren, het was op 8 december 2016 toen ik met medebestuurslid Dirk-Jan van Klink bij notaris Delahije zat om de “ Stichting Repair Café Voorschoten “ op te richten. Ik zocht en vond de overige medebestuursleden, in Eveline Wiegant, Herman Dukers en later Leen Burghart en verdeelde de taken aan een ieder. Maar wat is een Repair Café zonder die belangrijke (technische) vrijwilligers ? Samen met het bestuur zochten en selecteerden wij uiteindelijk al snel zo’n tien vrijwilligers. Want zonder vrijwilligers kunnen wij als bestuursleden wel een hoop organiseren maar zonder die vrijwilligers is het totaal kansloos.
Ook was de lokatie van zo’n Café heel belangrijk en ik wilde die definitief in het midden van ons centrum voor de lokale bekendheid. Na goed overleg met de GEMIVA-SVG Groep mochten wij, op zaterdag de beide ruimtes van het atelier Zij aan Zij gaan gebruiken. Ook spraken wij af dat er enkele van hun cliënten aanwezig zouden zijn voor een kopje koffie serveren of het maken van een eigen gebakken koekje. Zo vingen wij twee vliegen in één klap.
SPONSOREN:
Nu nog sponsoren regelen want zonder enig kapitaal konden wij geen gereedschappen en dergelijke attributen aanschaffen voor “onze” technische vrijwilligers. Al gauw was “ de Gemeente Voorschoten “ bereid om ons initiatief te ondersteunen. Ook het Fonds 1818, de Stichting NUT Voorschoten, de firma Heijmans steunden ons vanaf het eerste uur. Voor het ALBERT HEIJN filiaal in ons dorp hadden wij een speciale wens: Kunnen jullie 10x per jaar een “vrijwilligerslunch” beschikbaar stellen. Ook AH was bereid omdat te doen, zag ook in hun doelstellingen die verduurzaming en van die gesponsorde lunch maken wij nog steeds dankbaar gebruik. En…natuurlijk nogmaals de GEMIVA-SVG groep want dit resulteert al 5 jaar lang in een geweldige lokatie en samenwerking aan de Passage te Voorschoten.
Al deze sponsoren steunden onze doelstellingen n.m.:
1) Repareren weer op een moderne manier terug te brengen in de lokale samenleving,
2) Reparatiekennis te behouden/verspreiden en met name DUURZAAMHEID te bevorderen,
3) Bewoners van de Gemeente Voorschoten met elkaar in contact brengen bij deze bijeenkomsten.
REPAREREN IS ECHT LEUK / WEGGOOIEN MOOI NIET !
Onder het mom: Ja, REPAREREN wordt weer echt heel leuk en met de slogan: Weggooien, mooi niet, starten wij ons eerste Repair op 11 februari 2017.
Er kwamen 5 basisstations: Elektro (alles met snoer) Kleding, Alles zonder een snoer, ( waaronder: houtreparatie, speelgoed, gereedschap en messen slijpen, etc.etc., Fietsen, Computers en overige IT-apparatuur. En er kwamen ook 2 tafels: de ontvangtafel en een leestafel voor cliënten die gewoon eens even kennis wilde maken met het Repair Café Voorschoten.
WAT IS EEN REPAIR CAFE EIGENLIJK:
Het Repair Café is een evenement waar het draait om repareren. Op de lokatie waar het Repair Café
wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om zoveel mogelijk reparaties uit te voeren. Bijvoorbeeld op het gebied van kleding, kleine meubels, elektrische apparaten, fietsen, allerlei gebruiksvoorwerpen, speelgoed en overige spullen zonder een snoer. Bezoekers nemen van huis uit hun kapotte spullen mee en repareren samen in het bijzijn van technische vrijwilligers hun eigen spullen.
Al met al zijn wij nu bijna 5 jaar verder en helaas hebben wij de laatste 20 maanden vanwege het coronavirus geen Repair Café kunnen houden. Dat was wel te merken aan de gesprekken met medeburgers in het dorp. Veel bestuursleden en vrijwilligers werden op straat aangesproken, wanneer gaan jullie weer open ?
Het RC is in het totaal nu 38 keer geopend (de gesloten corona-sluitingsmaanden meegerekend) en daar kregen wij in totaal ruim 1.350 reparaties aangeboden.
Van deze reparaties werd gemiddeld zo’n 69% echt gerepareerd. Dat wil zeggen dat er 937 spullen niet op de afvalberg werden gegooid. En daar zijn wij met z’n allen natuurlijk heel erg blij mee !
Veel mensen hebben echt geen idee dat je het makkelijk, en vaak ook heel eenvoudig kunt repareren !!
Vroeger leerden wij van onze ouders nog repareren en vroeger leerden wij zelfs op school wat repareren was.
De wat ouderen onder ons weten dat nog wel, de mannen gingen naar timmerles en de dames gingen naar handwerkles. En…….je was zuinig op je spullen, omdat ze duur en kwalitatief goed waren !
Echte en onverwoestbare kwaliteit is nu schijnbaar niet meer nodig (of peperduur geworden), de lage lonenlanden hebben hun intrede gedaan, de productie van allerlei goederen werd goedkoper en de fabrikanten hebben daar handig op ingespeeld. Want wanneer tegenwoordig de minder degelijke spullen kapot gaan, dan koop je toch gewoon een nieuwe en gooi je je oude spullen gewoon weg !?
GEVOLG VAN AL DAT WEGGOOIEN:
Het gevolg van al dat weggooien is een steeds grotere afvalberg van gedumpt materiaal, dat meestal nog goed te repareren was ! Hoezo, duurzaam bezig ?! En juist ja, u als lezer en bezoeker van het Repair Café
begrijpt/begreep het al, daarin willen wij samen met al onze 20 vrijwilligers, bestuursleden en de sponsoren echt verandering in aanbrengen.
REPARATIES ZIJN (nagenoeg) GRATIS, IS DAT GEEN VALSE CONCURRENTIE ?
De mensen die momenteel Repair Cafés bezoeken zijn momenteel geen klant bij de professionele reparateur.
Het zijn mensen die hun kapotte lampje, staafmixer, koffiezetapparaat, stoeltje of jas nu weggooien omdat reparatie duurder is dan een nieuw product. Door deze mensen te helpen in het Repair Café in ruil voor een eventuele (vrijwillige) bijdrage voorkomen wij dat ze iets nieuws hoeven kopen. Zo beconcurreren wij niet de professionele reparateurs, maar eerder de fabrikant die graag wil dat je de oude spullen weggooit en gelijk nieuwe koopt. Wij proberen dus bij te dragen aan een mentaliteitsverandering. Die is nodig om mensen weer enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.
5-JARIG JUBILEUM VAN REPAIR CAFE VOORSCHOTEN:
In februari van dit jaar vieren wij ons 5-jarig jubileum waar ik met veel plezier op terugkijk. Zonder de welwillende medebestuursleden, de vele vergaderingen, de gesprekken met nieuwe en onze huidige (technische) vrijwilligers en de eerder genoemde sponsoren was mij dit zeker niet gelukt. En daar ben ik trots en heel dankbaar voor !
VOOR OVERIGE INFORMATIE:
Stichting Repair Café VOORSCHOTEN
www.repaircafevoorschoten.nl